T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Genç Çiftçilere Arı ve Malzemeleri törenle teslim edildi.

Yayın Tarihi : 14.09.2018

İl Müdürlüğümüzde düzenlenen törenle 2018 yılı genç çiftçi arıcılık projelerinden Bakanlığımızca onaylanan 23 proje sahibi çiftçinin arı, kovan ve malzemeleri teslim edildi.

Genç Çiftçi Projesi kapsamında düzenlenen teslim törenine İl Müdürümüz Tahir Macit, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube ve İlçe Müdürlerimiz, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın ve genç çiftçiler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Arıcılar Birliği Başkanı Sayın Ali Çolak törende yaptığı konuşmasında, "Aramıza yeni katılan 23 genç kardeşimizin mutluluk ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bu arkadaşlarımız çok şanslılar. Çünkü modern alet ve ekipmanlar ile üretime başlayacaklar. 40 kovan arı ve bu ekipmanlar bir evin değeridir, ben 30 senelik alıcıyım bu modern ekipmanlara sahip değilim, bu anlamda siz daha şanslısınız. Bu arkadaşlarımıza üretim esnasında Arıcılar Birliği olarak her türlü desteği sunacağımızdan emin olsunlar. Ben memur iken doksanlı yıllarda rahmetli Özal'ın arıcılara vermiş olduğu %30 hibe desteği ile 30 kovan zor alabilmiştim ve bu sayede kazancımı artırarak daha iyi bir yaşam şansımız oldu. Eski bir atasözünde denildiği gibi ya döner taşın ya da uçan kuşun olacak. Üretim kutsal bir görevdir. Üretmeyen ülkeler bir bir çöküyor, arıcılık diğer hayvan türlerine göre biraz daha rahat yapılabilir bir meslektir. Çünkü siz evinizde otururken milyonlarca askeriniz sizin adınıza doğada bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri toplayıp kovana taşır. Bu kovan bir eczane deposu gibi sağlık üretmektedir. Bugün burada Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle arılarını ve malzemelerini teslim alarak arıcılığa başlayacak genç kardeşlerimize aramıza hoşgeldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum." diye konuştu.

İl Müdürümüz Sayın Tahir Macit yaptığı konuşmasında "Genç Çiftçi Projesi 2016/8540 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yayımlanmış olup,  2016-2017 ve 2018 yılını kapsayan üç yıllık bir projedir. Projenin amacı Kırsalda yaşayan Genç Çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ve tıbbi aromatik bitki üretimine yönelik projelerine otuzbin TL'ye kadar hibe desteği verilmesidir.

2016 yılında 2016/16 nolu tebliğ kapsamında 7070 başvuru alınmış olup 190 adet proje hibe desteğinden yaralanmış ve karşılığında Genç Çiftçilere 5.683.698 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

2017 yılında 2017/10 nolu tebliğ kapsamında 2602 başvuru alınmış, buna karşılık 203 adet proje desteklenmiş ve Genç Çiftçilere 6.090.000 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

2018 yılında 2018/12 nolu tebliğ kapsamında İlimiz genelinde 128 arı yetiştiriciliği ve bal üretimi; 5 adet bağcılık ve üzümsü bitkiler; 983 adet büyükbaş-sığır alımı; 8 adet çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği; 3 adet fide, fidan ve süs bitkisi yetiştiriciliği; 3 adet ipekböceği yetiştiriciliği; 50 adet kanatlı; 15 adet kapama meyve bahçesi yetiştiriciliği; 59 küçükbaş-keçi alımı; 255 adet küçükbaş-koyun alımı; 12 adet mantar yetiştiriciliği; 7 adet örtü altı tesisi yapımı; 7 adet de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler olmak üzere toplam 1535 adet hibe başvurusu alınmıştır.

İlimize tahsisi yapılan 6.330.000 TL karşılığında 211 adet proje İl Değerlendirme Komisyonu'nun değerlendirmesi sonucu programa alınmış olup bu projelerin 27 adedi arı yetiştiriciliği ve bal üretimi (her proje için 40 arılı kovan ve arıcılık ekipmanları içerikli); 3 adet bağcılık ve üzümsü bitkiler; 104 adet büyükbaş-sığır alımı(proje başına 5 er adet olmak üzere toplam 520 adet büyükbaş-sığır alımı içerikli); 4 adet çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği; 1 adet fide, fidan ve süs bitkisi yetiştiriciliği; 8 adet kanatlı(her proje başına 450 adet gezen tavuk ve kümes içerikli); 10 adet kapama meyve bahçesi yetiştiriciliği; 2 adet küçükbaş-keçi alımı(her proje için 37 adet olmak üzere toplam 74 adet keçi alımı içerikli); 40 adet küçükbaş-koyun alımı(proje başına 34 adet olmak üzere toplam 1360 koyun alımı içerikli); 3 adet mantar yetiştiriciliği; 5 adet örtü altı tesisi yapımı; 4 adet de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri imzalanmış ve uygulamalar devam etmektedir. Projelerini gerçekleştiren genç çiftçilere hibe ödemeleri yapılacaktır.

Bu gün burada Genç Çiftçi projesinde hibe hakkı kazanan ve işlemleri tamamlanan 23 adet arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konusunda makine ekipman ve arılı kovan teslimi yapılacaktır.

Bu destekler geri ödemesiz tamamı hibe şeklinde. Hiçbir kardeşimiz ödeme yapmadan desteğe sahip olabiliyor. Bakanlığımızın eskiden "Bir dekar arazin olacağına, bir kovan arın olsun" şeklinde bir sloganı vardı. Bir kovan arı ile bir dekar arazinin ortalama geliri aynı. Burada çiftçilerimize dağıtılan 40 kovan ve malzeme 40 dekarlık bir araziye denk geliyor. Eğer bunda başarılı olursanız, hem geliriniz artar, hem de işinizi büyütmüş olursunuz. Hepinize başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan protokol tarafından 23 genç çiftçinin arı, kovan ve malzemeleri teslim edildi.

TESLİM EDİLEN MALZEMELER (Her çiftçiye)

  • Kovan (En az 40 Adet)
  • Arı Kolonisi (En az 40 Adet)
  • Elektrikli Bal Süzme Makinesi
  • Sır Alma Teknesi
  • Isıtmalı Bal Dinlendirme Kazanı
  • Temel Arı Peteği
  • Arıcı Körüğü
  • Arıcı Maskesi
  • Arıcı Eldiveni
  • Mahmuz
  • Sır Bıçağı
  • Şurupluk
  • Ana Arı Izgarası
  • Propolis Tuzağı
  • Sağım Çadırı
  • Güneş Enerji Sistemleri
  • Elektrikli Çit Sistemleri
  • Polen Kurutma Makinası
  • Polen Temizleme Makinası