T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerel Buğday Tarla Günü

Yayın Tarihi : 6.07.2018

İl Müdürlüğümüz İle Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, CIMMYT ve ICARDA tarafından ortak olarak yürütülmekte olan "Günümüzde Yetiştirilen Yerel Buğdayların Çeşitliliğini Koruyarak İklim Değişikliğine Uyum Sağlanması Ve Buğday Üretimini Geliştirerek Gıda Güvenliliğinin Arttırılması Projesi" kapsamında yerel buğday tarla günü düzenlendi.

Battalgazi İlçesi, Beydağı Mahallesinde düzenlenen tarla gününe Malatya Vali Yardımcısı Regaip Ahmet Özyiğit, İl Müdürümüz Tahir Macit, İnönü Üniversitesinden Prof.Dr. Kazım Gündüz, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünden Murat Küçükçongar, Mustafa Önder, Şube ve İlçe Müdürleri, Kayısı Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları, teknik personeller ve çiftçiler katıldılar.

Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünden Murat Küçükçongar yürütülmekte olan proje ve uygulanan tarla günleri konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Tüm katılımcılar buğday deneme parsellerinde inceleme gezilerinde bulundular.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan İl Müdürü Tahir Macit, amaçlarının kaybolan ürünlerin artırımını sağlamak ve gelecek kuşaklara bu ürünleri aktarmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi; "Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü ile İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü, yerel buğday çeşitlerinin toplanması, muhafazası ve değerlendirilmesi ile ilgili projenin ikinci yılında tarla ekimi ile birlikte hasat zamanı tarla gününde burada bulunuyoruz. Bilindiği gibi ülkemiz, biyoçeşitlilik bakımından zengin bir yer. Çiftçilerimizin elinde bulunan ve zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu genetik kaynakların toplanması ve muhafaza edilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin, geleneksel olarak ektikleri yerel tohumların yerine verimi yüksek çeşitlerle tohumlarını değiştirme yollarına gitmeleriyle bizde bulunan çeşitlerin kayıp olması söz konusuydu. Bu proje ile çiftçilerimizin ellerinde bulunan, kayıp olmamış çeşitlerin toplanıp, ekilişinin yapılıp daha sonra da bunların içerik ve verimlerinin ve ayrıca besin değerlerinin neler olduğunun araştırılıp, makarnalık, ekmeklik veya başka amaçla kullanılacakları tespit edildikten sonra, ekonomik anlamda yetiştirimi yapılan ürünlerin çiftçilerimize dağıtımı sağlanacaktır. Bizim genetik kaynaklarımız hem meyve anlamında, hem de sebze ve hububat anlamında çok zengin. Bunların muhafaza edilmesi gerekiyor. Bulunan çeşitlerimiz, yaygınlaştırıldığı gibi gelecek nesillere aktarılması anlamında muhafaza ediliyor" dedi.

Tarla gününe katılan ve arazilerde incelemelerde bulunan Malatya Vali yardımcısı Regaip Ahmet Özyiğit, uygulanan projenin ülkemiz ve ilimiz açısından çok kıymetli olduğunu belirterek projede görev alanlara ve arazisinde uygulama yapılmasına izin veren çiftçilere teşekkür etti.