T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Darende İlçesinde DAP Hibe Desteklemesi Anlatıldı

Yayın Tarihi : 17.01.2018

İl Müdürümüz Sayın Tahir MACİT, Doğu Anadolu Projesi (DAP) hibe destekleri konusunda Darende İlçemizdeki çiftçileri bilgilendirdi.

Darende ilçesinde düzenlenen Vatandaş Buluşması Toplantısına Darende Kaymakamı Sayın Enver Hakan ZENGİNCE, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman ESER, İl Müdürümüz Tahir MACİT, Malatya Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Murat TUNÇ, Kamu Kurum ve STK temsilcileri, Hayvancılıkla uğraş gösteren çiftçiler ve Mahalle Muhtarları katıldı.

Yeni ahır ve ağıl yapımına yüzde 50 hibe desteğinin 1 Ocak'ta başlayıp, 31 Ocak'a kadar süreceğini belirten Sayın MACİT, "Hayvansal üretimde verimliliği artırarak sektöre sürdürülebilir bir yapı kazandırmak adına bakanlığımızca son yıllarda farklı projeler uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda işletmelerin modern ahır ve ağıllara kavuşmasını sağlamak için DAP, GAP, KOP, DOKAP kapsamındaki İl ve İlçelerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi uygulamaya konmuştur" dedi.

Hibe desteği verilen projeye, Darendeli yatırımcıların mutlaka başvurması gerektiğini aktaran MACİT, "Yeni ahır/ağıl yapımı inşaat yatırımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği uygulanacaktır. İnşaat yatırımlarında büyükbaş işletmelerinde anaç varlığı olarak alt sınır 10 baş üst sınır 49 baş, küçükbaş işletmelerinde ise alt sınır 100 baş üst sınır 200 baştır. İşletme kapasitesi büyükbaş işletmelerde 49 baştan, küçükbaş işletmelerde ise 200 baştan büyük olan gerçek ve tüzel kişiler, bu üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılacaktır. Hibe desteği verdiğimiz bu tür projelere yatırımcılardan daha fazla başvuru beklemekteyiz. Sayın bakanımız tarafından 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesi yılı ilan edilmiş olup, yapılacak modern projeli hayvan barınakları başarıya ulaşmamızda büyük katkı sunacaktır."

Sayın MACİT, proje başvurularıyla ilçeye örnek hayvancılık işletmeleri kazandırılabileceğini, hayvansal ürün kalitesinin yükseltileceğini ve kırsal alanda yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlanacağına işaret ederek, ilgilenenlerin yeni ahır, ağıl yapımı inşaat yatırımı proje başvurularını, 31 Ocak'a kadar İl Müdürlüğüne yapabileceklerini bildirdi.

Daha sonra Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürümüz Sayın Zeki SADAK tarafından, Malatya ilinde uygulanan Hayvancılık Desteklemeleriyle ilgili bir sunum yapıldı. Yetiştiricilerden gelen sorulara cevaplar verildi.