T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Malatya Kayısısı AB Tarafından Tescillendi

Yayın Tarihi : 12.07.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mız da düzenlenen törenle, Malatya kayısısının, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi tescil başvurusunun kabul edilmesi ve tescil sürecinin AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanmasının ardından, AB Komisyonu tarafından Malatya kayısısının koruma altına alındığını belgeleyen tescil sertifikası, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin ERKOÇ'a teslim edildi.

Düzenlenen törene, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur ÇALIK,  Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih ÇİFTÇİ, Malatya Valisi Ali KABAN, AKP Malatya Milletvekili Nurettin YAŞAR, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR, Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil HOGAN, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN,  İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT, AK Parti İl Başkanı Hakan KAHTALI, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tahir MACİT, Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin ERKOÇ, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel ÖZBEY, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ERDOĞAN, çok sayıda oda ve  borsa yöneticisi, Avrupa Birliği Ülkeleri Büyükelçileri, çeşitli bakanlıklarda üst düzey yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra, Avrupa Birliği Komisyonu'nun coğrafi tescil onayı verdiği Türkiye'nin üçüncü gıda ve tarım ürününün Malatya Kayısısı olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında zaman zaman yaşanan gerilimlere karşın, AB Komisyonu'nun Türkiye'de faaliyetlerini sürdürmesinin takdire şayan olduğunu belirterek, Malatya kayısısı sayesinde Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem maddesinin oluşmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Malatya kayısısının tescil törenin de sizleri bakanlığımda  ağırlamaktan mutluluk duyuyorum diyerek sözlerine devam eden Sayın ÇELİK, "Besin değeri oldukça yüksek vitaminler bakımından zengin kayısı meyvesi, dünyada yaklaşık 510 bin hektarlık alanda üretimi gerçekleşiyor. Toplam üretim miktarı 3.4 milyon ton. Ülkemizde ise 123 bin hektarlık bir alanda yaklaşık 730 bin ton kayısı üretimi yapılıyor. Dünyada bu anlamda lider konumda. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 314 milyon dolar civarında yaş ve kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik.  Bunun yüzde 50'si de Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu nedenle Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili bizim için çok önemli. Coğrafi işaretlerler, o yöreye ait ürünün özelliklerinin ve kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması dünya çapında tanınırlığının tamamlanması ve dünya piyasalarında ürünün değerini bulması için son derece önemli ve faydalıdır. Özetle coğrafi işaret demek tarım ürünlerinde markalaşma demektir. Türkiye olarak coğrafi işaret tesciline çok önem veriyoruz.  Ülkemizdeki ürünlerin coğrafi işaret tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'de hali hazırda 209 ürünün ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış, 319 ürün için başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. Bu tören ilimiz  ve ülkemiz için bu açıdan çok önemlidir. Malatya kayısısı AB tarafından tescil edildi ve hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Törende daha sonra, Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil HOGAN tarafından, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin ERKOÇ'a Malatya kayısısının AB Komisyonu Coğrafi Tescil Sertifikası verildi.