T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yeşilyurt’da Kiraz Üretimi

Yayın Tarihi : 30.06.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Tahir MACİT,  Yeşilyurt Ziraat Odası binasında, Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ ve Yeşilyurt İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan ÖZERDEM ile birlikte Yeşilyurt Kirazıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

 

Malatya'nın kayısıdan sonra önemli ihraç ürünlerinden birinin de kiraz olduğunu dile getiren İl Müdürümüz Sayın MACİT, "Dünya kiraz ihracatında Türkiye açık ara 1. sırada. Birçok ilimizde kiraz üretimi var. Bunlardan bir tanesi de Malatya.  Her ne kadar üretimi az olsa da kalite ve tercih edilme açısından önemli bir ürünümüz.  Malatya'da yıllara göre değişmekle birlikte 3 bin 500 ton kiraz üretimimiz var. Bu sene tarih itibariyle kiraz hasadının son dönemleri. Alımlar yavaş yavaş bitiyor. Bu sene kirazımız kaliteli olması çiftçimizin yüzünü kısmen de olsa güldürdü" dedi.

 

Kiraz yetiştiriciliğinin sıcak bölgelerde ekonomik olarak yapılamadığını söyleyen MACİT, "Yüksek rakımlarda ve serin bölgelerde kaliteli kiraz üretiliyor. Yeşilyurt ve civarı 1.100 metre rakımı itibariyle kiraz üretimi için önemli bir alan. Bu alanlarda kirazın yaygınlaştırılması lazım. Dünyada bir çok bölgede kiraz yetişmesine rağmen Türkiye'nin ekolojik şartlarının uygun olması nedeni ile dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapıyoruz. Bu da Türkiye'nin kiraz üretiminde ekolojik ve iklim şartlarının uygun olmasından kaynaklanıyor.  Yeşilyurt kirazının ayrıca bir özelliği var. Tarım teşkilatımız Yeşilyurt Ziraat Odası'nın önderliğinde Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyelerimizin finansal desteği ile tek elden ilaçlanıyor.  İhracatta meyvede tarımsal ilaç kalıntısından dolayı bazı ürünlerimiz geri dönüyor. Kiraz ihraç eden firmaların Malatya'ya mutlaka gelmesini tavsiye ediyoruz. İhracatçının talebine göre istediği ilacı atabiliyoruz. Çiftçiler her hangi bir müdahalede bulunmadan sadece iki defa kiraz sineği ilaçlaması yapıyoruz. Bu nedenle kiraz ağaçlarımız Çiçek monilyası ve mantari hastalıklara maruz kalmıyor. Buda insan sağlığı için, ihracat için, çiftçimiz için ve tüketim için çok önemli. Koordineli çalışmalarından dolayı Belediyelerimize, Yeşilyurt Ziraat Odamıza ve İlçe Tarım Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum" dedi.

 

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesinin finansman desteğiyle ilaçlama yaptıklarını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ "Yeşilyurt kirazımız Türkiye genelinde hatta ihracatta dahi aranan bir kirazdır. Bunun nedeni hem aroması, hem de ilaçlamasının istenilen nitelikte olması. Bilindiği gibi son yıllarda Ülkemizde ve Dünyada kanser hastalığının artmasının nedeninin tarımsal ilaçların kalıntıları olduğu bilinmektedir. Dünyada en büyük harcama sağlık sektöründe olduğu için sağlık sektörüne de katkı sunduğumuzu düşünüyorum" dedi.

 

Kayısı üretimi ve açıklanan rekolte ile ilgili değerlendirmeler de bulunan SOLMAZ " Bilindiği gibi kayısı üretim sezonu bu yıl başlamıştır. Yıllardır Malatya'da bir don olayı yaşandı, hatta 2014 yılından beri devamlı bir don hasarı görülmekte. Bundan dolayı da stoklarımızda hiç kayısı yoktur.  Stoklarda da kayısı olmadığı için de bu yıl elimiz daha rahat piyasaya sunabileceğimiz kayısı oldu. Tarım İl Müdürlüğümüzün açıkladığı tahmini rekolteye göre 140 bin ton civarında kuru kayısımız olacak.


2014 – 2017 yılları arasında kayısı stokumuz yok denecek kadar az. Yıllara oranla yıllık 117 bin ton civarında kayısı ihracatımız oluyor. Bundan dolayı da 140 bin ton kuru kayısı üretimi bizim için büyük bir rakam değil. Bundan dolayı çiftçilerimiz, üreticilerimiz ellerinde kayısı bol diye ucuza satmasınlar. Çünkü kayısı geriden gelen bir stok desteği yok. Ekonomik durumu iyi olan çiftçilerimizin ürettikleri ürünü piyasaya hemen sunmalarını istemiyoruz. Bu yıl inşallah kayısımız para edecektir. Bunun yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent TÜFENKÇİ'de ihracat için çeşitli ülkelerde araştırmalar yaptırmaktadır. Ayrıca Tarım Bakanlığımız bu konuda boş durmuyor, devamlı bir çalışma içerisindedir" dedi.