T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tahmini Kayısı Rekoltesi Açıklandı

Yayın Tarihi : 8.06.2017


2017 YILI KAYISI REKOLTE TAHMİNİ

         Ülkemizde ticari olarak kuru kayısı üretiminin % 90'ı dünya kuru kayısı üretiminin ise % 70'ine yakın kısmı İlimizde gerçekleşmektedir. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40.000 aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.

         İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır.

         Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. İlimizde toplam 7.678.300 adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2017 yılı kayısı rekoltesi 672.670 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 49.830 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 622.840 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 142.260 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık % 7'si yaş olarak değerlendirilirken % 93'ü kuru olarak değerlendirilmektedir. 

         Kayısının yoğun olarak yetiştiği ova bölgelerdeki ağaçlarda meyve tutumunun iyi olup, rakımı yüksek olan bölgelerde meyve tutumu ise genelde seyrektir. Meyve tutumunun sık olduğu bölgelerde kuru/yaş oranın yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Mayıs ayı içerisinde değişik tarihlerde yağan doludan dolayı kalite kaybı oluşmuştur. Bu yılki kayısının çağala döneminde (Mayıs ayının) çoğunlukla yağmurlu ve hava sıcaklıklarının serin geçmesinden dolayı meyvelerde kızılleke (çil) hastalığının etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir. 

        İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Yeşilyurt, Darende, Yazıhan, Doğanşehir,  Hekimhan, Pütürge, Kale,  Doğanyol, Kuluncak, Arguvan ve Arapgir  İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.

        Kamuoyuna duyurulur.

                                                                                            

Tahir MACİT

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü


İlçe Bazında Kayısı Rekoltesi Tahmini İçin TIKLAYINIZ...