T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

En Güzel Kuzu Yarışmasına Yoğun İlgi

Yayın Tarihi : 15.04.2017

İlimiz İlçelerinden 30 üreticinin katıldığı ve Akkaraman ırkı koyun ırkının yarıştığı "En Güzel Kuzu Yarışması" yoğun katılımla gerçekleşti.

Yarışmaya Malatya Valisi Sayın Mustafa Toprak, İl Müdürümüz Tahir Macit, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri AKIN, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket KESKİN, Malatya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan AKIN, Üretici Birlikleri ve Oda Başkanları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yayan Malatya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın İhsan AKIN, " Gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. Bunu yetiştirmek ya da üretmek bizlerin elinde. Üreticilerimize verilen desteklerin sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan değil, yerelde de tüm paydaş ve ilgili kurum, kuruluşların destek vermesini bekliyoruz" dedi.

 Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Sabri AKIN ise fuar hakkında bilgi vererek, "Bu yıl 11"ncisi düzenlenen Doğu ve Güney Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuara gerek ilimizde gerek il içi gerek il dışında olmak üzere toplam 150 firmamız katılım sağlamış durumdadır. Yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde fuarımız Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde hatta orta doğu Anadolu bölgesindeki illerimizi de katarak, en kapsamlı ve çok katılımlı bir fuar olma özeliğini kazanmıştır" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen İl Müdürümüz Sayın Tahir MACİT, "Ülkemizde kırmızı et konusunda arz ve talep dengesizliği olduğu için dışarıdan hayvan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun sebebi hayvan sayısının azalması değil, talebin artması. 2012 yılında 2016 yılına kadar nüfus artış yüzdemiz % 23, et üretimi artışı yüzdemiz % 43. Et üretimimizin nüfus üretiminin iki katı olmasına rağmen halen bir et ihtiyacımız var. Bu ülkemizin zenginleşip ete talebin artığını gösteriyor "ifadelerini kullandı.

Fuarın her aşamasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, Bu fuar Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük fuarlarından birisidir. Bu fuarları daha da güçlendirerek katılımları arttırmak istiyoruz.  Malatya'yı bir fuarlar kenti yapma noktasında önemli hedefe emin adımlarla hep birlikte yürüyoruz.  Bu tür yarışmaların da bu hedefimizde güçlendirici bir katkı sağladığını ifade ediyorum. İki gün önce değişik yarışmalar yapıldı. Buzağı yarışması, bal yarışması yapıldı, bugün de kuzu yarışması yapılıyor. Bunlar beslenme noktasında önemli bir sektör, tüm üreticilerimizi ve bu konuda katkı sağlayan yereldeki tüm bileşenleri kutlamak lazım. İnsanoğlunun, bizim yaşamamız için mevcut kıt kaynakları, gelecekte yaşayacak insanlara ulaştırabilmek için bunları çok iyi kullanmamız, rantabl kullanmamız, ekonomik ve verimli kullanmamız lazım. Bir anlamda da bunu sürdürebilmek için üreticilerimizi mutlu ve mesut etmek lazım, bu çalışmaların hepsi bunlara önemli katkı sunuyor.

İnsan ayakta kalmak ve yaşamak istiyorsa gıda ve beslenme vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılayan iki tane nesne var, bunlardan bir tanesi ana ürün olarak buğday ikincisi de koyundur.  Buğday ve koyun insan beslenmesinin vazgeçilmez iki unsurudur. Bunları destekleyen keçi ve büyük baş hayvanlardır. Bu ürünlerin yetiştirilmesinin ve geliştirilmesinin tüm kırsal kesimde devam ettirilmesi gerekmektedir. Hükümetimizin ve yerel yönetimlerimizin, ziraat odalarımızın, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerimizin, kırmızı et üreticilerimizin, özel sektörümüzün, kamu kurum ve kuruluşlarımızın hep birlikte bu üretimi devam edebilmek adına önemli katkıları bulunuyor.

Ayrıca sürü yönetimi çok önemlidir. Meraların iyi bir şekilde üreticilerimize kullandırılması gerekiyor. Bu konuda da hükümetin çok önemli çalışmalar yürüttüğünü de biliyorum. Bu sürü yönetimi konusunu iyi bir şekilde başarabilirsek,  bu yönetimi iyi bir şekilde kullanabilirsek, bu anlamda da üretim artışını da sağlayabileceğiz. Toplam Nüfus artışı ile birlikte Türkiye'de hayvan sayısında da artış sağlanması gerekmektedir. Buna uygun üretimi, uygun zeminlerde ve uygun alanlarla yaşatmak zorundayız. Sürü de bunların bir parçasıdır. Sürü yöneticisi konusunda ilgili müdürlüklerimiz ve birliklerimizle düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın üreticilerimizin bu konudaki ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekiyor. Bu konuda da etkin sertifikasyon çalışmalarının yapıldığını da hep birlikte izliyoruz.

Bu fuarın herkese hayırlı olmasını diliyor, yurt dışından, yurt içinden, değişik bölgemizden, ilimizden fuarımıza katılan tüm üreticilerimize, çiftçilerimize, sektör temsilcilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra Jüri üyeliğini Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler Selami AYGEN, M.Emin YURTSEVEN, ve Zooteknist Fikri TOSUN'un, ırk özellikleri, genel sağlık durumları, yaş aralığı ve cinsiyet özellikleri dikkate alınarak yaptığı değerlendirme sonucunda;

Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın verilen yarışmada, Arapgir İlçemizden Basri AKKAYA'nın kuzusu birinci,  Darende İlçemizden Abdullah TÜRKMEN 'in kuzusu ikinci, Battalgazi İlçemizden Yunus DEMİRKOL "un kuzusu üçüncü seçildi. Yarışmaya katılan tüm üreticilere çeşitli hediyeler protokol tarafından takdim edildi.